Så gör du för att skapa passiva inkomster - De 22 bästa tipsen!

Intresset för att skapa passiva inkomster har ökat stort i Sverige, faktum är att intresset aldrig har varit så stort som nu. Många kan också tro att det kan vara svårt eller till och med omöjligt att skapa sig en- eller flera nya passiva inkomster. Det behöver dock inte vara så svårt som många kan tro att skapa nya passiva inkomster bara man har en smula kreativitet, disciplin och ett bra driv för att lyckas.

 

För att hjälpa dig och alla andra som är intresserade av en- eller flera passiva inkomster så får du här på sidan också våra 12 bästa tips i ämnet. Innan vi går direkt till tipsen, låt oss först börja med att förklara vad passiva inkomster egentligen är för något.

 

En passiv inkomst är pengar som du tjänar utan att du utför ett stort aktivt arbete. Många vill hävda att en passiv inkomst är pengar som du tjänar utan att du utför något aktivt arbete överhuvudtaget, vilket dock inte stämmer då en viss ansträngning alltid måste ske.

 

I våra tips här nedan så får du hjälp att skapa passiva inkomster som alla kräver mer- eller mindre ansträngning av dig. Många av våra tips gällande passiva inkomster kan du börja med redan idag om du skulle önska och där vissa av tipsen enbart kräver att du satsar din egen tid medan andra tips om passiva inkomster kräver ett visst startkapital.

 

I tipsen nedan så har vi även valt att ta med flera enkla spartips som du också kan göra för att få extra klirr i kassan. Denna artikel innehåller samarbetslänkar.

1. Skaffa passiva inkomster genom att investera i aktier.

Här får du vårt bästa tips gällande passiva inkomster pang på . Här krävs ett visst startkapital från början och kunskaper i hur hur du ska göra samt i vad du ska investera i. Att börja läsa- och lära mera om ämnet går exempelvis att göra via kurser på nätet, klipp på YouTube och diverse ekonomibloggar.

 

Framförallt så rekommenderar vi dig att starta med några riktig bra böcker i ämnet som “Rich dad, poor dad” av Robert Kiyosaki och “Den enkla vägen att lyckas med aktier” och “Vägen till din första miljon” av  de svenska författarna Marcus Hernhag och Tobias Shildfat.

 

Ett bra sätt att börja skaffa sig praktisk erfarenhet är också att skaffa sig ett gratis demokonto på världens största handelsplattform för investeringar i aktier, eToro. Hos eToro får du lära dig hur du ska göra för att köpa- och sälja dina aktier med fiktiga pengar. När du sedan känner dig redo att göra affärer på riktigt, ja då är det också enkelt och smidigt att göra om ditt konto hos eToro till ett riktigt.

 

Vill man mjukstarta så kan man alltid öppna ett konto på Sveriges största handelsplattform med aktier, Avanza. Här kan man dessutom få hjälp- och stöd från Avanzas egna analytiker i en steg-för-steg guide i hur man kan komma igång med sitt sparande- och investerande i aktier. 

 

Att det också är otroligt enkelt och smidigt att komma igång med Avanza är ett stort plus. Du kan sköta allt från din vanliga mobil, surfplatta eller dator och är igång med att allt inom ett par minuter. Att allt är tryggt, bra och snabbt hos Avanza är bara några anledningar till att företaget har haft Sveriges nöjdaste kunder i +10 års tid.

2. Skapa passiva inkomster genom att låna ut pengar till andra.

Du kan få en- eller flera bra passiva inkomster genom att låna ut pengar till andra. Populära- och trygga tjänster som Lendify, Bondora, Brocc, Mintos och SaveLend erbjuder dig att låna ut pengar till andra genom så kallade P2P-lån (Peer-to-peer). P2P lån har funnits i USA under lång tid och där marknaden fullständigt exploderat.

 

Marknaden med P2P-lån har också så sakta börjat att växa sig allt starkare i Sverige i samband med att allt flera passiva investerare har fått upp ögonen för att detta ofta kan ge riktigt bra årliga avkastningar på cirka 6-9%. Även här så är P2P-lån genom någon av de ovan givna aktörerna något som är väldigt enkelt- och smidigt då man är igång med allt på under 5 korta minuter.

Kom ihåg!

En investering i värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital.

 

Ett aktiesparande bör alltid ses långsiktigt först efter att du har gjort en noga analys över de investeringar som du önskar göra.

3. Investera i en fondrobot.

Ingen kan väl ha missat att ha hört talats om fondrobotar vid det här laget. Med en fondrobot så automatiseras dina besparingar i olika fonder för att kunna ge dig en bra årlig avkastning. Det finns ett stort- och alltjämt växande utbud av fondrobotar på den svenska marknaden och där de mest välkända är Opti, Lysa och Avanza.

 

Man kan välja mellan olika grader av risknivå med varje enskild fondrobot och där alla dessa grundar sig på matematiska investeringsmodeller vars mål alltid är att de ska maximera vinsten i förhållande till den risk som man som investerare är redo att ta. Precis som med de tidigare nämnda alternativen till passiva inkomster så har du även här registrerat dig och kommit igång med att skapa ytterligare en bra passiv inkomstkälla på under 5 minuter.

4. Hyr ut ett rum i ditt boende.

Det är inte ovanligt att många av oss kan ha ett rum till övers som vi inte behöver i vår villa- eller lägenhet. Allt från att barnen blir stora och flyttar hemifrån till att man skiljer sig eller till att man rensar upp bland saker man inte behöver, är bara några exempel på där vi kan få ett rum som står tomt. Att hyra ut ett rum i sin villa- eller lägenhet och att ta in en inneboende kan skapa en bra extra inkomst varje månad.

5. Hyr ut utrustning.

Det blir mer och mer populärt i Sverige att vilja hyra utrustning som man kan tänkas behöva för en viss period. Att det finns en marknad för detta gör också att många kan hyra ut allt från sin släpvagn, snöslunga, gräsklippare,  städ- och musikutrustning, fordon av olika slag till sin nya fräscha Weber Genesis gasolgrill, för att enbart nämna några få exempel.

6. Skapa passiva inkomster genom att börja blogga.

Försök att hitta ett område som alla inte redan skriver om. Kan du hitta ett bra nischat område att skriva om så se även till att uppdatera din blogg kontinuerligt med gott om text och riktigt proffsiga bilder. Med en tillhörande YouTubekanal och andra sociala medier som Twitter och Instagram till detta så kan du också skaffa dig en riktigt bra passiv inkomst.

 

För att lyckas med detta så behöver du också få andra att veta om att din blogg och kanal på YouTube m.fl. också existerar. Lär dig grunderna i sökmotoroptimering (SEO) för att kunna driva trafik till din sida, gott om matnyttig information finns att hitta på Sveriges två största webbplatser inom SEO, wn.se och seo-forum.se.

 

Efter att du har lyckas få folk att hitta till din blogg så kan du skapa passiva inkomster via annons- och länkförsäljning, sponsorer och genom samarbeten av olika de slag med diverse företag. Kommer du att kunna stärka upp din webbplats genom bra sökmotoroptimering så kommer du själv till slut inte aktivt behöva kontakta företag för försäljning inom dessa områden nyss nämnda utan de kommer istället att kontakta dig först.

 

För att kunna skaffa dig en blogg så behöver du också först ha ett domännamn- och ett webbhotell. Detta kan du riktigt billigt införskaffa hos något av de svenska företagen Loopia, MissHosting eller Inleed.

7. Skapa passiva inkomster genom att sälja domännamn.

Loopia, MissHosting och Inleed erbjuder många gånger kampanjer av olika slag där man förutom att kunna köpa webbhotell billigt även kan köpa domännamn till låg kostnad. Kampanjer för runt 10 kronor för ett domännamn är inte ovanliga även om domänerna vanligtvis också är riktigt billiga, runt 100-150 kr styck är ett normalt pris för ett domännamn.

 

Här kan man alltid välja att köpa upp ett större antal bra domännamn för att sedan försöka sälja med förtjänst på Blocket, Tradera eller än bättre på nischade forum som tidigare nämnts, wn.se och seo-forum.se.

8. Ge ut en E-bok eller sälj en E-kurs.

Vi svenskar tycker om tips som löser våra problem, Har du kunskaper som kan sälja böcker som: “Så går du ner i vikt på 30 dagar”, “Så bygger du din egen altan”, “Jag lär dig spela gitarr”. Det är vanligt att tänka negativa tankar om sig själv och man inte har något att kunna lära andra människor men nu låt oss lägga bort jantelagen för ett ögonblick (eller allra helst för alltid) och tänk efter, visst finns det flera områden som du har expertkunskaper inom? Kanske är en engagerad coach, en bra gitarrspelare, eller kanske är du en hejare på att odla saker.

 

Idag finns det bra möjligheter att kunna göra en E-bok eller E-kurs helt gratis för att sedan sälja genom din blogg, Facebook, LinkedIn och via affischer på anslagstavlan på ICA och Konsum. Utöver detta så finns det också flera svenska- och internationella plattformar som låter dig sälja dina digitala produkter alldeles gratis mot att de får en viss provision vid försäljning. En snabb sökning på Google på “onlinekurser” eller “kurser på nätet” kommer att ge dig all information som du behöver.

9. Sälj dina egendesignade hemsidor.

Att göra en hemsida i WordPress är enkelt. Börja med att köpa hem en domän och ett webhotell (Loopia, MissHosting eller Inleed igen) och sedan kan du börja skapa din egen hemsida genom att fylla den med allt det som du önskar.

 

Från att själv börja göra egna hemsidor till att faktiskt bli så duktig att man kan sälja dom med förtjänst så krävs det såklart också en hel del träning och utveckling. Lägger du tid och energi på detta så kommer du också med tiden att nog bra att ha det som en bra extra inkomst.

10. Registrera ett konto på Fiverr och Upwork.

Fiverr.com och Upwork.com är världens två största webbplatser för frilanstjänster. Här kan du sälja dina egna frilanstjänster inom massor av områden som exempelvis webbdesign, översättningar, skribenttexter, logotypdesign, SEO, musik, programmering, lärande m.m. 

 

Här finns alla typer av frilanstjänster som man bara kan tänka sig (och mängder därtill), så att surfa in här för att se vad man själv kan erbjuda för tjänster är alltid en bra idé. Att registrera ett konto på Fiverr.com och att sedan komma igång med att erbjuda sina tjänster tar också detta bara några få minuter att göra.

11. Skapa passiva inkomster genom att sälja saker du inte behöver.

Vi människor har ofta en förmåga att samla på oss mängder av saker som vi egentligen inte behöver. “Den enes skräp, den andres skatt” lyder ett välkänt svenskt ordspråk, vilket heller inte kunde vara mera korret. Även om du själv inte ser något värde i dina gamla prylar så är det ändå mycket troligt att det finns många andra som kan göra det. Sälj det du inte behöver på Blocket och Tradera så har du ytterligare ett sätt att få passiva inkomster.

12. Sälj bilder.

Om du har en bra kamera och är duktig på att fotografera så kan du även på detta vis skapa passiva inkomster. På webbplatser som exempelvis Shutterstock, Fotolia och iStockphoto så kan du sedan sälja dina bilder mot betalning och vips har du startat dig en ny kanal för passiva inkomster på köpet.

13. Gör betalda undersökningar.

Det finns flera företag, främst internationella- men även svenska, som kan ge dig betalt för att genomföra olika enkätundersökningar. Är man ute efter de stora slantarna så kanske inte detta är helt rätt väg att gå men om man nöjer sig med någon femhundring- upp till någon tusenlapp per månad så kan detta var ett alternativ värt att se över. En snabb sökning av “betalda undersökningar på nätet” ger dig alla de svar som du är ute efter.

14. Skapa passiva inkomster genom att hyra ut din lägenhet tillfälligt.

Om du åker bort tillfälligt under några veckor eller längre, varför inte hyra ut din lägenhet under tiden du är borta? Du hittar flera uthyrningstjänster på nätet som exempelvis airbnb.com där du kan hyra ut din lägenhet.

 

Observera att du vanligtvis kan hyra ut lägenheten som du själv önskar om du även äger din lägenhet själv. Även om du hyr din lägenhet så kan du ha möjlighet att hyra ut din lägenhet men du behöver i sådana fall först be din hyresvärd om lov för detta. Att hyra ut ett boende oavsett om det gäller ens lägenhet, stuga eller hus är ett av de absolut bästa tipsen när det gäller att försöka införskaffa passiva inkomster.

15. Skapa passiva inkomster genom att hyra ut massagestolar.

Har du möjlighet att investera i flera bra- och prisvärda massagestolar så kan detta också skapa passiva inkomster åt dig. Se till att kontakta varuhus och stora butiker där massagestolarna skulle passa bra och se om du kan placera de där. Erbjud varuhuskedjan eller butiken en viss procent av intäkterna istället för att erbjuda en fast hyra, genom detta så riskerar du heller inte att betala för något som mot förmodan inte skulle löna sig.

 

Upplys också butiksägaren om att de enbart har pengar att tjäna på ditt förslag och att det är en bra service för trötta och slitna kunder. Det är fullt rimligt att på detta vis tjäna in kostnaden för vad en massagestol kostar under några få månaders tid, all övrig tid efter detta blir således ren och skär vinst för dig. Har man möjligheten att investera i massagestolar för att sedan hyra ut, ja då är även detta ett alldeles ypperligt sätt att starta passiva inkomster på.

16. Hyr ut din sommarstuga.

Även har du en möjlighet till en bra passiv inkomst. Kanske har du en sommarstuga på landet eller en lägenhet på Gran Canaria som du inte behöver under långa perioder, hyr ut den under de perioder du inte nyttjar ditt sommar- eller semesterboende själv så har du också skapat passiva inkomster att kunna njuta av.

17. Köp stugor eller lägenheter för att hyra ut.

Detta alternativ kräver såklart ett större startkapital men är utan tvekan en av de bästa på denna lista. Har du mark som du äger där en eller flera mindre fritidshus eller Attefalls hus hade passat bra så kan detta också ge dig en bra extra inkomst. Är man händig så kan man bygga dessa själv (glöm inte att kolla med byggnadsnämnden i din hemkommun först) eller så kan man köpa en färdig- och prisvärd byggsats för fritidshus eller Attefalls hus att slå upp.

 

Har man möjlighet att köpa en- eller flera lägenheter i Sverige eller varför inte återigen på Gran Canaria som har ett visst renoveringsbehov så kan dessa fixas till för att hyras ut. Då denna punkt som sagt kräver ett större startkapital så kanske du kan ta dig en ordentlig funderare på om du har någon- eller några som du kan samarbeta med.

18. Samla lån.

Ja, du har hört detta tusentals gånger förut men det tåls ändå att sägas igen, har du flera lån och krediter hos olika långivare till hög effektiv räntekostnad så försök att se om du istället kan samla alla dina lån hos en enda långivare till en lägre kostnad.

 

Genom att klokt jämföra- och samla dina lån så finns också möjligheter att spara många tusenlappar om året. Det är såklart inga passiva inkomster att samla sina lån men pengarna man sparar på att man samlat sina lån kan man istället välja att investera i en eller flera olika passiva inkomster istället för att avbetala dyra lån med onödigt höga effektiva räntekostnader.

19. Välj billiga abonnemang.

Ytterligare ett rent sparartips snarare än ett tips om ännu en passiv inkomst, men allt superenkelt som ger ett bra tillskott i kassan är ju toppenbra, eller hur? Det tar dig max. 5-10 minuter att jämföra elavtal, bredbandsbolag och mobilabonnemang med varandra. Genom att välja det billigaste möjliga abonnemanget så kan du också spara flera tusenlappar om året för något som bara tar dig några få minuter att göra, bra va?

20. Välj ett kreditkort med bonusprogram.

Miljontals svenskar föredrar att göra mer- eller mindre alla sina inköp med ett betal- eller kreditkort. Väljer man att ansöka om ett kreditkort hos exempelvis Komplett Bank så kan man få upp till 4% bonus  på det man handlar och man kan på detta vis tjäna upp till 2000 kr per år.  Komplett Banks kreditkort riktar sig särskilt till alla som gillar hemelektronik då ens intjänade bonuspoäng endast går att spendera på Komplett.se.

 

Ett annat bra bonuskort, av många ansett som det allra bästa på den svenska kreditkortsmarknaden, är Re:members kreditkort. Ett av marknadens lägsta räntor, ingen årsavgift, upp till 60 räntefria dagar, 2 betalningsfria månader per år om du önskar och upp till 25% rabatt på över 300 olika webbutiker, är alla de saker som har gjort att Re:members kreditkort blivit det allra populäraste kortet på den svenska marknaden.

 

Om man ändå gör mer eller mindre alla sina inköp med sitt kreditkort så se också till att välja ett kreditkort som ger dig bra återbäring i form av ett passande bonusprogram. Mer information gäller kreditgränser, räntefria köp, bonusprogram och de försäkringar som många gånger ingår hittar du på respektive webbplats.

21. Placera dina pengar där du får högst sparränta.

Att ha sina sparpengar liggandes på ett vanligt bankkonto hos någon av de traditionella storbankerna är ingen höjdare, särskilt då sparräntan mer eller mindre är 0%. Faktum är att du över sikt till och med förlorar pengar (på grund av den inflation som sker) på att ha dina sparpengar hos en bank som inte erbjuder dig något sparränta i retur.

 

Alternativa mindre banker som tidigare (under punkt 19) nämnda Komplett Bank erbjuder exempelvis 0,85% i sparränta, en av de allra högsta sparräntorna i Sverige idag när det gäller vanliga sparkonton. 0,85% kanske inte låter särskilt mycket men blir ändå någon tusenlapp per år i sparränta om man skulle ha 100 000 kronor på sitt bankkonto, har man 200 000 kronor så blir sparräntan närmare 2000 kronor per år osv.

 

Sett långsiktigt över 10 år eller längre så blir detta också väldigt mycket pengar. Kom ihåg att du hos de stora bankerna får mer eller mindre 0% i sparränta och även kan förlora pengar på grund av inflationen. Att ha ett sparkonto hos Komplett Bank eller Avanza (0,35-1,0% i sparränta) är med andra ord betydligt bättre om du även vill tjäna pengar på passiva inkomster.

22. Investera i din egen hälsa.

Avslutningsvis så får du tips som både kan göra att du kan spara gott om pengar varje månad precis som du även förbättrar din fysiska hälsa och välbefinnande. Att sluta röka och snusa gör underverk för varje privatekonomi och hälsa precis som det även gör att ställa bilen och gå- eller cykla till arbetet.

 

Att dra in på snabbmat och luncher ute med arbetskamraterna och istället ta med sig matlådor på jobbet är också positivt för både ekonomin och hälsan. Att träna utomhus istället för på gymmet under den sena våren, sommaren och under den tidiga hösten ger både omväxlande träning som det också ger en bra sparad slant.

Summering gällande passiva inkomster

Även om du inte kan- eller vill göra samtliga tips som du nyss har fått så finns det troligtvis en hel del av alla dessa som du ändå kan- och vill göra på studs. Tänk långsiktigt med dina investeringar och gör alltid en egen analys efter dina förutsättningar och önskemål.

 

Kom som alltid ihåg att det inte finns några garantier för att du kommer att kunna tjäna pengar på dina investeringar utan att det också finns en risk för att du kan förlora kapital som du investerar. Investera heller aldrig mer pengar än vad faktiskt har råd med.

 

Ett sista bra tips på vägen, om du inte redan gjort detta, är också att du gör upp en budget över dina inkomster- och utgifter varje månad. Genom att du gör upp en budget så får du också en bättre överblick över din ekonomi. Med en bättre koll på din ekonomi så kan du också se vilka förbättringar som kan göras för att minska dina utgifter och för att öka dina inkomster. Din budget kommer dessutom att ge dig svar på vilka möjligheter du har att investera i olika tillgångar varje månad så att du kan komma igång på allvar med nya passiva inkomster.

 

Kom även ihåg att det heller inte är gjort över natten med passiva inkomster. Detta kan ta tid beroende på vilken eller vilka passiva inkomster som man väljer att satsa på. Tänk långsiktigt och jobba hårt kontinuerligt så kommer du också så småningom att lyckas med dina passiva inkomster.